Dé specialist in hotels in en rondom Florence

De geschiedenis van Florence

Etruskische ruines

De Etrusken

Rond 1000 voor Christus werd het gebied tussen de Arno-vallei en de Tiber bewoond door de Etrusken, een geheimzinnig volk, waarschijnlijk, waarschijnlijk van een oosterse afkomst met een pre-Indoeuropese taal. Van de Etrusken (door de Grieken Tyrrhenoi genoemd) komen de namen Etrurië en Tuscia. Men had het Toscane destijds opgedeeld in een aantal zelfstandige regio’s. In die tijd ontstonden Fiesole, Florence, Volterra, Populonia, Arezzo, Chiusi, Siena en vele anderen. In de daaropvolgende eeuwen breidden de Etrusken hun heerschappij nog verder uit over een deel van de Po-vlakte en over Corsica. Echteri n de Vde eeuw voor Christus werden ze door de Grieken en de Carthagiërs verslagen en verdwenen uiteindelijk nadat ze in de 2e eeuw voor Christus door de Romeinen werden verslagen.  

Advertentie

De Romeinen

In de Romeinse tijd raakte geheel Toscane in verval ondanks de aanleg van belangrijke wegen (Aurelia en Cassia), acquaducten en andere openbare werken, waarvan overal nog gave restanten zijn te vinden. In de vroege Middeleeuwen werd het gebied een hertogdom, maar Lucca was de enige stad die van groot belang was in de streek, de andere steden waaronder Florence waren niet meer dan dorpen. Vanaf de 12e eeuw na Christus kwam de grote opleving als Pisa begint met de handel met het Verre Oosten. In Siena en Florence bloeien de industrie (textiel) en financiële activiteiten (bankwezen) op. Florence werd steeds machtiger en was vanaf de 13e eeuw heerser over geheel Toscane. Alleen Lucca en Siena waren nog zelfstandig. In 1434 kwam de familie Medici aan het roer van Florence.

Romeinse resten hotel florence
De Medici hotel Florence

De Medici

De gemeentepolitiek van Florence werd vanaf 1434 bepaald door de Medici, leden van een rijke koopmans­familie, onder wie Florence zich ontwikkelde tot een centrum voor kunst en wetenschap. Na de inname van de stad door Karel V, in 1530, werd Alessandro de' Medici aangesteld als her­tog van Florence, zijn opvolger Cosimo I regeer­de als groothertog van Toscane en Florence werd dé leidinggevende stad in geheel Italië. De opvolgers van Cosimo de Grote waren echter minder bekwaam en de rol van Toscane werd op nationaal niveau minder. De laatste groothertog van de Medici familie, Gian Gastone, stierf kinderloos in 1737 en de macht kwam in handen van de Hertogen van Lotharingen en aan het begin van de 19e eeuw werd Toscane deel van het Franse Keizzerrijk. Tijdens de 1e en 2e Wereldoorlog raakte Toscane in een diepe depressie. Daarna bloeide Toscane weer op,  voornamelijk door het toerisme.

Advertentie


Ontdek het sfeervolle Florence!

Restaurants Florence Restaurants
Ponte Vecchio Florence Ponte Vecchio
Piazza della Signoria Piazza della Signoria
Winkelen in Florence Winkelen
Piazza del Duomo Piazza del Duomo
Fiesole Omgeving Florence
Cafes in Florence Café's
David van Michelangelo David van Michelangelo
Thumbnail kaart Toscane Plattegrond Toscane
Evenementen in Florence Evenementen
Uffizi galerij Uffizi Galerij
Thumbnail kaart Florence Plattegrond Florence